Det lilla växthuset

Jag har visat er vårt miniväxthus från IKEA tidigare, närmare bestämt för drygt två år sedan. Vi hade då nyligen införskaffat det och köpt lite olika kryddor på Zetas trädgård. Då bodde vi fortfarande i den lilla ettan i Stockholm. Vi gjorde verkligen allt vi kunde för att det skulle bli så harmoniskt som möjligt trots den minimala ytan på 25 kvadrat. Nu bor vi på 65, det känns jättebra tycker jag! Bra planlösning dessutom, så jag är oerhört nöjd.

Det lilla växthuset har fått ta plats i ett av kökets fönster som vetter mot innegården. Där står solen på under dagarna, så där har vi även placerat växter som gillar sol. Och så klart avokados och tomater i korg. Det blir alltid så mycket godare när de får mogna ifred i solen. Basilika, koriander och persilja har nu fått ta plats i miniatyr-huset, tre kryddor jag gärna använder i matlagning. Men bäst av allt är ju att alltid ha möjlighet att lägga ett blad eller en kvist på maten – det blir så festligt!

Nu sitter jag och kikar på hur jag ska sköta våra tre kryddor. Jag har fuskat och köpt ”färdiga”. Jag har inte hunnit plantera om dem ännu, men ska göra det så fort tillfälle ges.  Känner inte riktigt att jag är där att jag odlar själv från scratch, men hoppas komma dit senare! Till hösten ska jag sätta ekollon i vasen från Svenskt Tenn med samma namn, och planen är att komplettera med ytterligare två likadana så att jag kan ha tre på rad. Och när våra avokados (hörde på radion att det heter avokador i plural på svenska, men jag är lite international och säger avokados, hehe) har blivit uppätna ska vi försöka driva upp något ur kärnorna. Hade varit kul att se hur det skulle gå för oss!

Det jag vet nu är att basilikan gillar värme, att korianderns jord ska hållas fuktig men inte blöt och att persiljan gillar sol. Ska försöka skriva ner vad varje växt gillar och se om jag kan ha dem tillsammans eller om någon av dem måste stå någon annanstans. Vi får se! Känns i alla fall så mysigt att ha lite kryddor, som sagt så är det guld att få lägga lite basilika på pestotortellonin.

0
Follow

6 Comments

 1. Camilla 18 maj, 2017

  Ja, ni måste prova avokado! Det har vi gjort och för dryga månade sedan planerade vi den i kruka. Liten harmonisk växt som sedan blir ett träd 😍

  Svara
 2. Mirre - Sweetwords 18 maj, 2017

  Men oh så fint växthus

  Svara
 3. Daniella Chanelle 18 maj, 2017

  Jag skulle vilja testa att planera i år men det känns som att det är alldeles för sent för det nu :o

  Svara
  • Sanna @ Sannas Rum 18 maj, 2017

   Jag tror det finns jättemycket du kan testa nu, då de flesta växter som en odlar inomhus verkar behöva mycket solljus vilket ju är klockers på sommaren. Så om du har ett fönster som får mycket solljus så är det ju bra att ha dem där. Jag kikar lite på citroner, spenat och romansallad just nu. Just sallad känns ju klockrent med tanke på att jag lägger galet mkt pengar på sallad i påse där jag inte får ut allt av innehållet (det ruttnar ju sjukt snabbt i kylskåpet). Så det vill jag prova, men jag börjar såhär :)

   Svara
 4. Mikaela 18 maj, 2017

  Jaa men så litr sallad det är svinenkelt! 😊 ang kryddorna så ger jag mina en skvätt vatten varje dag och så sol! Mår nog bra av en omplantering också!

  Svara
  • Sanna @ Sannas Rum 22 maj, 2017

   Åh, ja nu har jag planterat om dem, men vi får se om jag gjorde rätt och riktigt. Jag hoppas det :)

   Svara

Kommentera

Follow